• English
X

Poslovne vesti

Radnici Fijata bez garancija da neće snositi posledice

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Vlada Srbije iz protokolarnih razloga nije usvojila Zaključak kojim garantuje radnicima Fijata u Kragujevcu da neće snositi posledice zbog štrajka, rekao je za RTS predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković.

Zoran Marković, koji je i predsednik Samostalnog sindikata, rekao je da su garancije da štrajkači neće snositi posledice bile preduslov za prekidanje štrajka i početak proizvodnje i pregovora sa menadžmentom kompanije.

Takođe, štrajkači su tražili i garancije da će, ukoliko ne budu zadovoljni ishodom pregovora, protest moći da nastave u ponedeljak, tvrdi Marković.

Kako RTS nezvanično saznaje, Vlada i dalje nastoji da nađe rešenje za problem u Fijatu i već u petak se očekuje nastavak pregovora u Ministarstvu privrede, kojem bi trebalo da prisustvuju ministar Goran Knežević i premijerka Ana Brnabić.

Međutim, u Štrajkačkom odboru kažu da nisu upoznati da nastavkom razgovora u Ministarstvu privrede, ali ističu da “predstavnici države imaju pruženu ruku radnika”.

Da je Vlada Srbije, kao što je u sredu dogovoreno u Ministarstvu privrede, usvojila zaključak kojim se garantuje da radnici neće snositi posledice zbog štrajka, oni bi danas verovatno doneli odluku da se protest prekine i započnu pregovori, rekao je Marković.

Naveo je da se traži da u rešavanju problema u Fijatu posreduje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Znamo da moramo za pregovarački sto i jedini način da se situacija reši su pregovori i razgovori. To znači da moramo da tražimo uključenje više instance, a to je predsednik Srbije”, kaže Marković, koji za petak najavljuje radikalizaciju protesta.

Radnici prve i druge smene nastavili su štrajk i zajedno protestuju u krugu Fijatove fabrike u Kragujevcu.

Povezane vesti

Izvor: RTS

Foto: screenshot