Radnici Goše “iznenadili” državu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube

Povodom najave radnika Goše da će u utorak protestovati ispred Vlade Srbije, Ministarstvo privrede saopštilo da je “veoma iznenađeno” i da “protesti radnika nisu rešenje”.

Ministarstvo privrede veoma je iznenađeno najavom protesta radnika fabrike iz Smederevske Palanke, privatne kompanije u vlasništvu Lisnart holding limiteda, ispred zgrade Vlade Srbije, budući da su pre nepunih mesec dana predstavnici sindikata javno poručivali da im je država, koja i nema vlasničkog udela u toj firmi sa sedištem na Kipru, dala izuzetno korektnu ponudu.

Ministarstvo privrede u potpunosti razume težak položaj radnika Goše, kao i zašto su štrajkovali skoro pet meseci, budući da ih je prethodni vlasnik ŽOS Trnava iz Slovačke “ojadio” za oko 20 plata, godinama im nije uplaćivao doprinose, pa nemaju ni povezan radni staž.

Nejasno je, međutim, zašto bitno menjaju poruku koju su nedvosmisleno poslali pre samo mesec dana, ponovo traže pomoć države i najavljuju proteste. Iako je Goša privatna kompanija, država je učinila sve, u skadu sa zakonom, kako bi pomogla radnicima.

Obezbeđena im je jednokratna novčana pomoć od 60.000 dinara po zaposlenom, a zdravstvene knjižice su overene do 30. septembra 2017. godine.

Obezbeđena je i podrška oko reprogramiranja duga za uplatu poreza, doprinosa i povezivanje staža – a dugovi prema državi iznose više od 500.000.000 dinara, kako bi radnici i dalje mogli da računaju na zdravstveno osiguranje i povezivanje staža.

Takođe, država je obezbedila Goši mogućnost da nastavi proizvodnju kroz poslove sa Hestilom i Jugoimportom SDPR. Ponuđena su i nova zaposlenja za radnike Goše, ali se na oglas preduzeća Milan Blagojević – namenska iz Lučana u kojem su tražili 83 radnika iz Goše nije javio niko.

Ministar privrede Goran Knežević poručio je da protesti nisu rešenje, i još jednom pozvao vlasnika te fabrike da sednu za sto, kako bi zajednički došli do najboljeg rešenja za radnike Goše, zaključeno je u saopštenju Ministarstva privrede.

Izvor: N1, FoNet

Foto: YouTube

Komentari 1

  1. ko je budala

    Hoće li ikad državni činovnici koji od nas zahtevaju da poštujemo zakon, da objasne kako je moguće da firma nije isplaćivala doprinose za 20 plata i da nije bilo reakcije ni jedne nadležne institucije. Mene su kaznili što sam zakasnio sa plaćanjem PDV-a 1 dan sa 100 000 dinara. To je apsolutni banditizam. Ili nismo svi jednaki ili je neko primio mito?!