Radnici Goše (ne) mogu da očekuju pomoć države

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da država neće moći mnogo da pomogne radnicima fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke koja je u stečaju.

“Goša je privatna firma i ako je pokrenut stečaj u privatnoj firmi, država malo šta može da uradi kako bi pomogla zaposlenima”, kazala je Brnabić.

Dodala je da će Vlada ipak ostati u kontaktu sa radnicima te fabrike kako bi našla načine da im pomogne da ne ostanu bez sredstava za egzistenciju.

Stečaj fabrike šinskih vozila Goša otvoren je prošle nedelje, a prvo poverilačko ročište zakazano je za 27. decembar, objavila je Radio-televizija Srbije, a prenosi Beta.

Stečajni postupak Goše pokrenula je zemunska firma AA Kapital konsalting 2017 zbog potraživanja 400.000 evra.

Za stečajnog upravnika tog preduzeća iz Smederevske Palanke imenovan je Aca Micić iz Žagubice.

Svi poverioci Goše imaju rok od 90 dana da prijave svoja potraživanja.

Goša je do aprila ove godine bila u vlasništvu slovačke firme ŽOS Trnava koja je svoja potraživanja prenela na ćerku firmu ŽOS Zloven kad je tu fabriku proda kiparskom Lisnartu.

Firma AA Konsalting kapital, osnovana pre nešto više od dva meseca, kupila je ta potraživanja od ŽOS Zlovena. Radnici Goše su od marta ove godine štrajkovali zbog neisplaćenih plata i doprinosa sve do septembra kada su ugovoreni novi poslovi i novi vlasnik počeo da isplaćuje zaostale dugove.

Do sada je Lisnart isplatio oko 190.000 dinara duga po radniku a duguje im se po oko 600.000 do 800.000 dinara, zavisno od visine plate.

Izvor: Beta

Foto: YouTube screenshot