Radnici Goše zamrznuli štrajk glađu, ali daleko je dogovor

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Četvoro radnika Goše iz Smederevske Palanke zamrzlo je štrajk glađu do utorka kada će biti nastavljeni razgovori u Ministarstvu privrede.

Dogovor o zamrzavanju štrajka glađu postignut je u razgovoru predstavnika štrajkačkog odbora, generalnog direktora i miritelja iz Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

“Pošto su nas svi zamolili da prekinemo štrajk glađu, odlučili smo da ga zamrznemo do utorka kada je novi sastanak u Ministarstvu provrede, a posle još jedan u Agenciji. Što se ostalog tiče dalje smo nego što smo bili”, kaže predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujčić.

Generalni direktor, koga je nedavno postavio novi vlasnik kiparski Lisnart, nije želeo pred kamere. Radnici kažu da su od njega na sastanku čuli za neka nova potraživanja i hipoteke i da novca za isplatu duga nema. A duguju im u proseku po pola miliona dinara.

“Poslodavac nema te pare, a zaposleni ne bi da počnu s radom dok im se bar nešto ne isplati jer im godinama ili mesecima gotovo nije ništa plaćano. I to je problem veliki”, kaže miritelj Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Živko Kulić.

Ipak, on veruje da je moguće naći rešenje i izbeći stečaj i dalje urušavanje Goše.

Sad sve zavisi, kažu radnici, od pregovora sa državom, odnosno ministarstvom privrede koji se nastavljaju u utorak. I da li će uspeti da ugovore posao, odnosno prodaju vagona Hestilu.

Radnici Goše su gotovo četiri meseca u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa i povezivanje staža.

U petak je održan sastanak štrajkačkog odbora s Ministarstvom privrede na kojem je, kažu, došlo do pomaka i obe strane očekuju razrešenje problema.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay