Radnici „ne osećaju“ manje namete na zarade

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Većina radnika u Srbiji nije osetila na svojoj plati smanjenje državnih troškova prema poslodavacima pri obračunu zarade, koji se primenjuju od Nove godine.

Iznos neoporezivog dela zarade je pri obračunu januarske plate iznosio 15.000, umesto dotadašnjih 11.790 dinara, ali, nažalost, ta razlika nije završila u džepovima zaposlenih, pišu Novosti.

Januarske plate, osim onima koji svakog meseca rade za minimalac, ostale su iste ili je eventualno povećanje gotovo neprimetno.

Kada se prošle godine dogovarao procenat povećanja minimalne zarade, jedan od uslova da je poslodavci prihvate bio je da se istovremeno poveća i neoporezivi deo zarade i na taj način smanje njihova opterećenja. Vlada im je izašla u susret, pa je tako priliv u budžet Srbije po ovom osnovu manji.

Potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković kaže za Novosti da poslodavci imaju stalne zahteve za poreske olakšice. On smatra da bi trebalo uvesti progresivan način oporezivanja, a ne regresivan gde ista poreska stopa od 10 odsto važi i za minimalnu i za zaradu od milion dinara.

Primera radi, prosek zarade u prošloj godini bio je 47.893 dinara, odnosno bruto iznos je bio 66.639 uz neoporezovani deo od 11.790, porez se plaćao na iznos od 54.849. Umanjenje na bruto platu je sada od 500 do 600 dinara, što bi trebalo da pripadne radniku, međutim, to se najčešće ne radi. To je samo smanjen trošak za gazdu, kaže Vuković.

On smatra da na minimalnu zaradu ne treba plaćati porez i da ne treba davati poresku olakšicu firmi koja nekome može da isplati mesečno 10.000 evra. Vuković navodi da se u zapadnoj Evropi ugovara bruto zarada, od koje svako sam plaća porez državi. Kod nas to uplaćuje poslodavac, odnosno firma umesto nas popuni četiri obrasca i plati.

Radnici su neinformisani i ne shvataju da je to njihov novac i da razliku zbog uvećanja neoporezovanog dela treba da pripadne radniku, kaže Vuković.

Stav sindikata je da zaposleni, a ne poslodavac treba da bude oslobođen poreza. Sadašnji sistem je napravljen tako da se puni njihova kasa, a da se predstavlja da su poslodavac i privreda jako opterećeni, a to nije tačno.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay