Radnicima Fijata kolektivni ugovor: Povišica i bez štrajka

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Radnici kragujevačkog Fijata prema sporazumu sa rukovodstvom fabrike, dobili su novi kolektivni ugovor na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu.

“U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Predstavnci sindikata i rukovodstva Fijata potpisaće u utorak Vladi Srbije, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ministra privrede Gorana Kneževića, sporazum koji podrazumeva i isplatu bonusa i naknade za prevoz, ali i osnivanje Komisije za tehnička merenja, koja će početi da radi u septembru 2017. godine.

“Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS, a za 2018. godinu, plate će biti povećane za 4,5 odsto. Za 2017. godinu povećanje će biti 2,2 odsto od avgusta (kako bi se izjednačilo sa godišnjom projektovnom inflacijom)”, navodi se u saopštenju.

Dogovor rukovodstva Fijata i sindikata obezbediće nastavak proizvodnje modela Fijat 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga poslovodstva i sindikata.

Dogovor podrazumeva i isplatu polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će druga polovina bonusa biti isplaćena u decembru. “Dogovoreno je da se naknada za noćni prevoz duplira, u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza”.

Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće 2018. godine.

Postignut dogovor predstavlja pobedu dijaloga, ocenjeno je u saopštenju uz konstataciju da su pregovori sindikata i Fijata koji su počeli 19. jula, uz posredstvo premijerke Ane Brnabić i Vlade Srbije, uspešno završeni.

Izvor: Beta

Foto: screenshot