„Radnici se najviše žale na plate“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Milan Obradović

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da radnici u Srbiji najviše pritužbi imaju na materijalni položaj, dodajući da država čini sve da obezbedi što bolje uslove.

„Nezadovoljni su svojim materijalnim položajem. To je broj jedan kada je reč o pritužbama“, kazao je Đorđević za Kurir.

Ministar je apelovao da se prijavljuju ukoliko dođe do slučaja diskriminacije trudnica i porodilja, rekavši da se to neće tolerisati i da će se rešavati na najefikasniji način.

On je povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, poručio radnicima: „Red, rad i disciplina“.

„Odnos države prema radnicima drastično se promenio nabolje. Neki problemi su se u prošlosti rešavali štrajkovima i protestima, a sada, čak i ako postoje mogu da se reše razgovorom“, rekao je Đorđević.

Ministar rada ocenio je da postoji dobra i kontinuirana socijalno-ekonomska konekcija države i radnika, radnika i poslodavaca.

Prema njegovim rečima, sada su mnogo bolji uslovi rada i mnogo je bolja briga o radnicima nego ranije.

„Briga o porodicama isplivala je na prvo mesto, što i jeste najvažnija vrednost. Ideja 1. maja jeste da ljudi praznuju radeći, ali i brinući o svojoj porodici i provodeći vreme s njom. Mislim da smo sada na pravom putu“, kazao je Đorđević.

Ombudsmanov nešto drugačiji stav

Povodom Međunarodnog praznika rada oglasio se i zaštitnik građana Zoran Pašalić, ocenivši da je položaj radnika u Srbiji i dalje daleko od zadovoljavajućeg, jer se njihova prava krše i nisu dovoljno zaštićena.

„Visoka nezaposlenost, rad ‘na crno’, ugroženo pravo na korišćenje godišnjih odmora i bolovanja, nedostatak socijalnog dijaloga sa predstavnicima zaposlenih, situacije u kojima se ostaje bez pravične naknade za rad ili bez doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje, pokazuju da se prava radnika u Srbiji krše i da nisu dovoljno zaštićena“, naveo je Pašalić u saopštenju.

On je ocenio da je potrebno nastaviti rad na izjednačavanju položaja muškaraca i žena na tržištu rada da bi se, između ostalog, omogućilo pravo na rad i ženama iz posebno ranjivih društvenih grupa žrtvama nasilja, osobama sa invaliditetom, Romkinjama.

Prema njegovim rečima, iako je zaštita trudnica i porodilja normativno obezbeđena, u praksi se trudnice i porodilje i dalje suočavaju sa problemima.

Pozvao je zaposlene da povrede svojih prava prijavljuju Inspekciji rada, a ukoliko ta ili druge službe ne postupaju savesno, da podnose pritužbe zaštitniku građana.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Milan Obradović