Radnici Tesle PROGOVORILI: Teror na radnom mestu – OTKAZ zbog korišćenja zakonskih prava

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

U poslednjih nekoliko godina kompanija ekscentričnog milijardera Ilona Maska suočena je sa sve većim brojem sudskih tužbi zbog neopravdanih otkaza, kršenja prava radnika, seksualnog uznemiravanja na radnom mestu ili rasne diskriminacije.

Brojni sadašnji i bivši radnici tvrde da su upravo zbog korišćenja bolovanja ili porodiljskog snosili sankcije, a neretko bi zbog toga dobili i otkaz, piše Novac.

Žrtva jednog takvog slučaja je i Devon Beccera koja je u februaru 2018. godine počela da radi u Teslinoj fabrici u Nevadi. Nekoliko meseci kasnije dobila je i unapređenje, da bi u julu iste te godine otkrila da je trudna. O novonastaloj situaciji obavestila je svog nadređenog i tom prilikom rekla da će u februaru 2019. godine otići na porodiljsko. Prilikom razgovora nadređeni joj je rekao da je sve u redu i da bez ikakvih problema može ići.

Međutim, ubrzo je saznala da njena odluka ipak nije odgovarala poslodavcu. Svega dve nedelje pre Božića, Devon je dobila otkaz.

U sličnoj situaciji kao i Devon, našla se još jedna radnica Tesle iz Las Vegasa, Jeniffer Peercy, majka četvoro dece koja je zbog ponovne trudnoće ostala bez posla.

Za razliku od svojih kolegica Maggie Aranda i njen suprug, otkaz su dobili zbog jedne potpuno bizarne stvari.

Nakon godinu i po dana rada u fabrici, Maggie je od svojih nadređenih zatražila odobrenje za korišćenje mobilnog telefona kako bi mogla uvek da bude na raspolaganju svom tada bolesnom suprugu.

„Imala sam pisanu potvrdu od nadređenih u kojoj su naveli da mogu da koristim mobilni u hitnim slučajevima. Jednog dana jednostavno su mi rekli da pokupim svoje stvari i odem kući. Nedugo nakon toga poslali su mi i pisano rešenje u kojem su naveli da sam bez posla ostala zbog korišćenja mobilnog“, objašnjava Aranda.

Njen suprug koji takođe radi u Tesli u to vreme bio je na bolovanju zbog povrede na radu, svega dva dana kasnije zaprimio je isto pismo. U njegovom slučaju, razlog raskida ugovora bila je objava na Tviteru kojom je, kako su naveli, narušio ugled kompanije.

Izvor: Novac.hr

Foto: Youtube/Printscreen