Radnike koji odbiju da se vrate u JURU čeka “postupak po PRAVILNIKU”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Radnici južnokorejske kompanije Jura u Nišu jutros su započeli protest ispred ulaza u fabriku, zahtevajući da se obustavi proizvodnja zbog toga što su neki od radnika zaraženi koronavirusom, a zbog procesa proizvodnje nemoguće je primeniti sve neophodne mere zaštite, prenosi Danas.

Nakon što su tri sata stajali ispred kapije, poslovodstvo Jure je dostavilo okupljenima obaveštenje u kome se navodi da fabrika posluje sa gubitkom zbog pandemije i vanrednog stanja i da je primorana da organizuje minimum procesa rada.

Takođe, pozvani su da se vrate na posao, uz obećanje da će im biti obezbeđena adekvatna zaštita, a prema onima koji odbiju da se vrate, postupiće se u skladu sa pravilnikom, navodi se u proglasu.

Kako navodi list, iako su radnici dostavili imena kolega koji se leče u niškom Kliničkom centru ili su smešteni u privremenu bolnicu u sportskoj hali “Čair”, prema navodima radnika, poslodavci su rekli da “nemaju zvaničnu potvrdu” da je bilo ko od zaposlenih zaražen.

Predsednik Sindikata “Sloga” za jug Srbije Dejan Ilić kaže da je u Juri nemoguće poštovati propisane mere zaštite radnika, jer “na jednom stolu radi po deset radnika”, a zbog tehnologije proizvodnje je neizvodiva socijalna distanca od dva metra. Distancu je nemoguće održavati i u “pretrpanim” autobusima kojima Jura vozi radnike na posao.

Portal Niška inicijativa navodi da su radnici doneli odluku da protestvuju nakon što su dobili poruke da se umesto u ponedeljak 13. aprila, sa prinudnog odmora na posao vrate u četvrtak 9. aprila, a da oni koji ne žele da rade imaju pravo da iskoriste zaostale dane odmora iz 2019. kao i ceo odmor koji im sleduje u ovoj godini.

Njihov zahtev je da se proizvodnja obustavi na 14 dana, navodi ovaj portal.

Radnici Jure vraćeni kućama – poslodavac obećao rad u SMANJENOM OBIMU


Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Danas, Niškainicijativa.rs

Foto: Beta