Rajaner novim pravilima nervira putnike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Najnovija promena Rajanerove politike o unošenju prtljaga u avionima izazvala je bes među putnicima, piše B92.

Međutim, najveći evropski loukoster insistira na tome da će ta politika biti korisna za putnike jer će omogućiti da odlasci budu tačniji. Zbog unošenja prtljaga u avion stvarala se gužva, zbog čega su avioni kasnili.

Pravila za besplatan prtljag koji se unosi u avion ostaju ista: veliki kofer ne teži od 10kg i veličine 55x40x20cm, plus manji prtljag, ne veći od 35x20x20 cm. Međutim, osim ako putnik ne uplati praktično taksu za prioritetno ukrcavanje, veći prtljag neće moći da unese unutra već će na gejtu biti odložen besplatno u prtljažnik.

Promena je objavljena prošlog leta. U početku je bilo planirano je da se uvede 1. novembra, ali je odložena za 15. januara zbog problema koji su iskrsli sa masovnim bolovanjima pilota.

Istovremeno, aviokompanija je smanjila troškove za prtljag i povećala težinu. Putnici će od danas plaćati jednu torbu prtljaga koji se predaje (čekira) do 25 evra po letu umesto 35 evra. Ovaj kofer će takođe moći da teži do 20kg umesto do 15kg.

Mnogi putnici kompanije Rajaner kontaktirali su britanski Independent i žalili se na promene. Robin Grigs, čes putnik na relaciji Mančester -Karkasona u jugo-zapadnoj Francuskoj, rekao je: “Oni koji često putuju ne vole da čekaju da pokupe svoje torbe, to dodaje 20-30 minuta na vreme putovanja”.

“Efikasno morate platiti više. Kako to mogu učiniti na postojećim rezervacijama? Osećam da me drže kao otkup”, naveo je drugi.

Putnica Elizabeth Thompson je upitala: “Da li je ovo samo još jedan način da Rajaner zaradi više?”

Kompanija je upozorila putnike da će svako ko se ne povinuje novim pravilima biti kažnjen sa 50 funti po koferu kada avion sleti.

Izvor: B92

Foto: Pixabay