Rajaner se žali zbog pomoći Er Berlinu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Irska niskobudžetna aviokompanija Rajaner (Ryanair) uložila je žalbu telu Evropske unije za zaštitu konkurencije, pošto je njoj konkurentna aviokompanija Er Berlin zatražila zaštitu od bankrota i potom dobila 150 miliona evra pozajmice od nemačke vlade.

Pozajmica će omogućiti da Er Berlin nastavi sa letovima u naredna tri meseca, dok pregovara o mogućem sporazumu s Lufthanzom i jednom neimenovanom kompanijom, za koju nemački mediji navode da je britanski Izidžet (easyJet).

Rajaner je saopštio da iza namere za održanjem aviokompanije Er Berlin stoji “očigledna zavera” između nemačke vlade i aviokompanija Lufthanza i Er Berlin.

Nemačka je odbacila tvrdnje Rajanera o “zaveri”. Ministarstvo ekonomije Nemačke saopštilo je da je ta tvrdnja “apsurdna” i da nemačka vlada očekuje da joj drugi najveći avioprevoznik u zemlji vrati pozajmicu.

Er Berlin je u utorak podneo zahtev za zaštitu od bankrota pošto je njegov većinski vlasnik Etihad odlučio da obustaviti finansiranje posle višegodišnjih neuspešnih pokušaja da preokrene poslovanje kompanije.

Gubitak Er Berlina, koji dnevno preveze oko 80.000 ljudi, uglavnom na kratkim relacijama, iznosio je prošle godine oko 782 miliona evra.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay