Rajfajzen želi Komercijalnu banku

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Među mogućim akvizicijama Rajfajzen banke internešenel (RBI) nalazi se i Komercijalna banka u Srbiji, otkriveno je na konferenciji za novinare RBI u Beču.

„Trenutno se u više zemalja centralne i istočne Evrope sprovodi konsolidacija bankarskog sektora u kojem želi da učestvuje RBI“, rekao je direktor RBI Johan Štrobel i dodao da su, s tim u vezi, posebno interesantni Češka, Slovačka, Bugarska i Srbija.

Štrobel je naveo da na relevantnim tržištima RBI želi, nakon dugo vremena, da raste putem akvizicija portfolija ili kupovinom manjih banaka ako cena i okruženje budu odgovarali.

Na konferenciji za štampu, na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja u 2018. godini, uprava RBI je objasnila da prati javne i polujavne diskusije o privatizaciji Komercijalne banke, napominjući da proces prodaje još nije pokrenut, prenela je austrijska agencija APA.

Ministar finansija Siniša Mali je prošle nedelje najavio da će u maju biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera i da bi ceo postupak trebalo da bude završen do kraja godine.

Beogradski mediji su ovih dana spekulisali da je interesovanje za kupovinu Komercijalne banke pokazalo pet domaćih i stranih investitora. Vrednost banke na Beogradskoj berzi trenutno je oko 350 miliona evra.

Republika Srbija u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, Evropska banka za obnovu i razvoj 24,4 posto, a Međunarodna finansijska korporacija IFC, koja je deo Svetske banke, ima deset procenata.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Promo