Rast MSP ograničen otežanim dobijanjem kredita

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da je problem otežanog dobijanja kredita za finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji i na Zapadnom Balkanu najveće ograničenje za njihov rast.

On je na „WB EDIF Poslovnom forumu“ u PKS, na kome su predstavljeni programi finansijske podrške i uslovi za konkurisanje, rekao da privrede Srbije i zemalja Zapadnog Balkana „ne mogu da se pohvale po lakoći pristupa izvorima finansiranja“.

WB EDIF je Program za razvoj preduzeća i inovacija Zapadnog Balkana (Western Balkans Enterprise Development and Innovation Facility) osnovan je sa ciljem da obezbedi investicije za MSP, pre svega za ona sa velikim potencijalom za rast.

„Zemlje Zapadnog Balkana su u drugoj polovini liste 177 zemalja sveta po lakoći pristupa izvorima finansija“, rekao je Čadež.

Jaz između ponude i potražnje za kreditima malih i srednjih preduzeća je, prema njegovim rečima velik.

„Prema proceni Evropske investicione banke samo MSP u Srbiji nedostaje oko milijardu evra kredita na srednji i dugi rok“, rekao je Čadež.

Dodao je da su alternativni vidovi finansiranja MPS u Srbiji u povoju, ali da je ohrabrujuće to što se pripremaju zakonski okviri za preduzetničke fondove i što će se podsticati inovativni programi i povezivati strane kompanije sa domaćim velikim sistemima.

„Stranim kompanijama će se ponuditi da se povežu sa domaćim i isprobaju inovativna rešenja“, rekao je Čadež.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay