Raste dug Montenegro erlajnsa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Montenegro erlajns dugovao je Aerodromima Crne Gore 19,25 miliona evra na kraju prošle godine, prema izveštaju o poslovanju kompanije koji je usvojila vlada.

Do sada su zbog duga Montenegro erlajnsa podignute tužbe na 12,7 miliona evra, a izvršne presude iznose 8,1 milion, piše podgorički list Pobjeda.

Za dve tužbe, od 2,6 miliona, parnični postupak je u toku, dok su dve izvršne presude u iznosu od 1,16 miliona naplaćene lani preko Centralne banke Crne Gore. Za izvršnu presudu na 760,5 hiljada evra nije data saglasnost vlade da se plaća u ratama, dok iznos od 7,7 miliona evra nije utužen, navodi se u izveštaju.

Učešće MA u ukupnom prometu aviona na dva crnogorska aerodroma bilo je prošle godine 30,7 odsto, a u prometu putnika 30,9 procenata.

U Aerodromima smatraju da višegodišnja praksa subvencionisanja domaćeg avio-prevoznika nije u skladu sa domaćim, a naročito ne sa međunarodnim propisima.

Aerodromi su, inače, prošle godine imali bruto dobit od 4,8 miliona evra, a opslužili su 1,8 miliona putnika, što je porast od 12,9 odsto, kao i 11,9 hiljada vazduhoplova, ili za 8,3 odsto više nego 2015. godine, navodi Pobjeda.

Izvor: Pobjeda

Foto: Promo