LIČNOST NEDELJE: Mekenzi Bezos

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/ AP/Evan Agostini/Invision

Upoznajte Mekenzi Bezos (48), ona je pisac. Bila je jedna od prvih zaposlenih u trenutno najprofitabilnijoj kompaniji na svetu – Amazonu, a 2014. je osnovala organizaciju protiv zlostavljanja BajStender revolušn (ByStander Revolution). Dobro upamtite ovo ime, jer bi ona uskoro mogla da postane najbogatija žena na svetu.

Njeno prezime vam zvuči poznato? Možda je to zbog toga što je reč o (bivšoj) supruzi najbogatijeg čoveka na svetu – osnivača Amazona Džefa Bezosa. Ove nedelje mediji i društvene mreže bruje o objavi razvoda Džefa i Mekenzi. Kraj braka posle 25 godina mogao bi ovu gospođu da učini najbogatijom ženom na svetu, piše Blumberg.

“Želimo da obavestimo ljude o novosti u našim životima (…) odlučili smo da se razvedemo i nastavimo kao prijatelji. Ostajemo porodica, ostajemo dragi prijatelji”, naveli su Džef i Mekenzi Bezos na njegovom Tviter nalogu.

Mekenzi i Džef Bezos imaju četvoro dece, a upoznali su se dok su oboje radili za investiciono društvo D. E. Šo, mnogo pre osnivanja Amazona. Mekenzi je napravila prvi korak i pozvala Džefa na ručak. Verili su se nakon tri meseca zabavljanja, a venčali posle pola godine. Priča se da je deo strateškog plana za Amazon napisan tokom njihovog puta kolima od Njujorka do Sijetla.

Delili su planove i uspehe u poslu, uživali u bogatsvtu, javnost ih je gledala kao savršen par. Ova bajka se ipak, završava razvodom. Pojedini mediji navode da je razlog Džefovo neverstvo.

U svakom slučaju, brak sa Bezosom i doprinos koji je Mekenzi dala osnivanju i razvoju jedne od najuspešnijih kompanija na svetu nije jedina stvar po kojoj treba pomenuti i pamtiti ovu ženu sa diplomom Univerziteta Prinston.

Mekenzi je autorka dva romana. Prvenac „Testiranje Lutera Olbrajta“ (The Testing of Luther Albright ) objavljen je 2005. Roman  Zamke (Traps) objavljen je 2013.

Govoreći o svom suprugu i njegovim dostignućima, Mekenzi je svojevremeno istakla da njegovo bogatstvo i uspeh nisu to što je definiše.

„Ja sam svakako dobitnica na lutriji i to svakako čini moj život čini divnim. Ipak, to nije lutrija koja me je definisala i odredila – činjenica da imam divne roditelje koji su verovali u obrazovanje i nikada nisu sumnjali u to da mogu da budem pisac, činjenica da imam supruga kojeg volim, to su stvari koje su me definisale“, kazala je Mekenzi.

Bez obzira na bogatstvo njenog supruga, Mekenzi je radila na tome da ima sopstvenu karijeru, a u okviru svoje organizacije „ByStander Revolution“ posvetila se i borbi protiv zlostavljanja i vršnjačkog nasilja. Uskoro je očekuje potpuno drugačiji život, život koji će joj, možda, otvoriti i neke nove mogućnosti.

Trenutno najbogatija žena na svetu je Fransoaz Betankur Mejers, unuka osnivača kozmetičke kuće “L’Oreal SA”. Njeno bogatstvo se procenjuje na 45,6 milijardi dolara, sudeći prema Blumbergovom indeksu milijardera, rang listi od 500 najbogatijih ljudi na svetu. Strani mediji pišu da bi tu titulu uskoro mogla da je preotme upravo Mekenzi Bezos.

Bogatstvo Džefa Bezosa meri se milijardama dolara, pa sada svi razmišljaju na koji način će biti podeljena bračna imovina.

Ni Bezos ni Amazon nisu komentarisali način na koji će biti podeljena njihova imovina, uključujući njen udeo u kompaniji od 16 odsto. Ali bez ugovora koji bi sugerisao drugačije, njihovo bogatstvo trebalo bi da bude podeljeno jednako, istakla je Karin Lundel, partner u advokatskoj firmi “Rower LLC” iz Njujorka.

Sa bogatstvom od 137,2 milijarde dolara, Džef Bezos je najbogatiji čovek na svetu, sudeći prema Blumbergovom indeksu milijardera. Podela tog bogatstva bi, kako pišu, Mekenzi učinila najbogatijom ženom na svetu sa oko 69 milijardi dolara, ali čak i da dobije samo jedan procenat bogatstva i dalje bi se pridružila klubu milijardera.

Većina od 66 žena na Blumbergovoj listi su na istu dospele posle smrti člana porodice ili razvodom, dok je samo šest njih to bogatstvo steklo samo. To je velika razlika u odnosu na muškarce od koji je njih od 313 samostalno steklo bogatstvo.

Mekenzi Bezos želimo da bogatstvo koje će steći razvodom iskoristi na najbolji mogući način i tako dokaže da iz jednog kraja može da nastane novi i još bolji početak, da se izrodi neki novi uspeh.

Izvor: BIZLife/Bloomberg

Foto: Beta/ AP/Evan Agostini/Invision

Piše: T. K/B.M.