RAZVOJ I IMIDŽ: Osnovan Savet za kreativne industrije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Premijerka Ana Brnabić osnovala je Savet za kreativne industrije i sa prvog sastanka tog tela, održanog u „Mokrin kući“ u Mokrinu, poručila da su te industrije najbrže rastuća privredna grana u Srbiji i da predstavljaju veliku šansu za brži razvoj i stvaranje boljeg imidža zemlje.

Savet za kreativne industrije okuplja pojedince i organizacije sa bogatim iskustvom u kreativnim industrijama, koji će premijerki pomoći da u potpunosti razume potrebe tog sektora i u budućnosti donosi informisane odluke za njegov dalji razvoj, saopštila je Vlada Srbije.

Premijerka je predsedavajuća Savetu, a kreativne industrije obuhvataju: muziku, film, fotografiju, radio, televiziju, dizajn, marketing, digitalizaciju, IT softver, gejming, stare zanate i arhitekturu, izdavaštvo, knjige, novine, magazine, izdavaštvo video-igara, muzeje i galerije,vizuelne i izvođačke umetnosti.

U savetu su vodeće organizacije u oblasti kreativnih industrija u Srbije: Exit fondacija, Beogradska kulturna mreža, Nova iskra, StartIT, Srpska filmska asocijacija i „Mokrin kuća“ poznata kao „oaza za digitalne nomade“.

Cilj uspostavljanja Saveta za kreativne industrije jeste omogućavanje još bržeg razvoja tog sektora, koji već doprinosi domaćoj privredi više nego pojedini tradicionalni sektori.

Savet će imati aktivnu ulogu u razmatranju predloga javnih politika vezanih za razvoj kreativnih industrija u Srbiji i pomagaće u određivanju prioritetnih ciljeva i aktivnosti u tom domenu. Imaće ključnu ulogu i u oblasti promovisanja inovativnosti i kreativnosti kao novih elemenata „meke moći“ u izgradnji novog imidža Srbije.

Prema izveštaju Svetske banke, kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju više od 100.000 ljudi, većinom starosti od 25 do 44 godine, a veliki broj čine žene.

Ukupni prihodi kreativnih industrija čine 13,5 odsto BDP, a prihodi tog sektora dostigli su 4,7 milijardi evra u 2016. godini, uz prosečni godišnji rast od 6,4 odsto u poslednje tri godine.

Izvor: N1

Foto: screenshot

Komentari 1

  1. muzičar

    Neverovatno je ko je sve u tom savetu, s koca i konopca. A u Ministarstvu kulture već nekoliko godina postoji Desk Kreativna Evropa, koji se uspešno bavi kreativnim industrijama. Čemu ovaj savet, to samo premijerka zna.