Referentna kamata ostaje tri odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici, da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od tri procenta.

Izvršni odbor je prilikom donošenja te odluke imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, saopšteno je iz NBS.

Centralna banka navodi da su inflatorni pritisci ostali niski i u uslovima snažnog privrednog rasta. Inflacija je nastavila da se kreće u granicama cilja i u septembru je iznosila 2,1 procenat, a prema novembarskoj centralnoj projekciji, ostaće niska i stabilna u targetiranom rasponu od tri odsto plus, minus 1,5 procentnih poena međugodišnje do kraja perioda projekcije, odnosno u naredne dve godine.

Iz NBS poručuju da će u srednjem roku kretanje inflacije biti pre svega opredeljeno postepenim rastom agregatne tražnje.

„Održavanje postignute cenovne stabilnosti u narednom periodu očekuju i finansijski sektor i privreda, o čemu svedoče njihova inflaciona očekivanja usidrena oko cilja od tri posto i za godinu, i za dve godine unapred”, dodaje se u saopštenju.

Prema oceni Izvršnog odbora, efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike doprinose ubrzanju privrednog rasta, koji je u dosadašnjem toku godine rastao po najvišoj stopi u poslednjih deset godina i iznosio 4,5 procenata međugodišnje.

Napominju da visok doprinos privrednom rastu potiče od investicija, koje će i u narednom periodu omogućiti nastavak rasta izvoza prerađivačke industrije.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

Piše: T. K.