Regionalni lideri u uvozu gasa iz Rusije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta, AP

Ruska kompanija Gasprom saopštila je da je u periodu od 1. januara do 15. decembra 2017. isporuka gasa u Tursku povećana za 18,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je, kako je navedeno, rekordno povećanje obima izvoza gasa u tu zemlju, dok je izvoz za Srbiju u istom periodu povećan za 23,5 odsto.

“Tokom 11 i po meseci 2017. izvoz Gasproma u Tursku, drugo po veličini strano tržište te kompanije (posle Nemačke), iznosio je 27,6 milijardi kubnih metara gasa. Time je oboren rekord izvoza od 27,3 milijardi kubnih metara gasa (u Tursku) u 2014. godini”, navedeno je u saopštenju kompanije.

Izvoz gasa povećan je i u drugim zemljama koje će biti pokrivene projektom Turski tok, a među kojima su Grčka, sa 10,1 odsto, Bugarska sa 5,7 odsto, Madjarska sa 22 odsto i Srbija sa 23,5 odsto.

Kompanija Gasprom objavila je 7. maja početak radova na izgradnji gasovoda Turski tok izmedju Rusije i Turske koji bi trebalo da snabdeva i Evropsku uniju gasom, i koji je simboličan projekat pomirenja izmedju Moskve i Ankare.

Projekat je predstavljen javnosti krajem 2014. godine, u jeku ukrajinske krize, istovremeno kada je Rusija odustala od projekta gasovoda Južni tok, koji je trebalo da ide preko Crnog mora i Bugarske, a koji je blokirala EU.

Namera je da se pojača isporuka ruskog gasa Turskoj, ali i da Turska umesto Ukrajine postane tranzitna zemlja ka EU.

Izvor: Beta

Foto: Beta, AP