Regionalni optimizam oko Agrokora

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Agrokor

Ministri regiona održali su sastanak o funkcionisanju Agrokora, posle kog su se čule optimistične poruke po pitanju rešenja za posrnuli regionalni koncern.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da se proces restrukturiranja Agrokora odvija u dobrom smeru i izrazio nadu da će do kraja godine biti uspešno okončan.

Ljajić je posle sastanka o pitanjima vezanim za funkcionisanje Agrokora, koji je održan na Bledu, u Sloveniji, ocenio da je pređen dobar deo puta i da „imamo osnova da budemo optimističniji nego što smo bili pre pet ili šest meseci“.

Ministar je rekao da sve srpske kompanije iz sastava Agrokora koje zapošljavaju 11.000 ljudi i imaju oko 2.000 dobavljača, posluju stabilno i izrazio nadu da će se to nastaviti i u narednom periodu.

„Nadam se da će se to nastaviti i u narednom periodu i da ćemo na jesen, kada se proces restrukturiranja Agrokora okonča imati ponovo sastanak u istom sastavu, gde ćemo imati prvo prolazno vreme da vidimo dokle se stiglo u procesu restrukturiranja Agrokora“, rekao je Ljajić.

Upitan da prokomentariše kako gleda na interesovanje srpskih kompanija za kupovinu Agrokorovih firmi u Srbiji, on je rekao da posao vlade, niti države nije da se na bilo koji način meša u vlasničke odnose jedne privatne kompanije.

Potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka ekonomije Martina Dalić je izjavila kako je „obavestila kolege da je postizanjem načelnog sporazuma među poveriocima učinjen veliki korak i otvoren put ka postizanju konačne nagodbe“.

Vanredna uprava u koncernu bi, kako je dodala, trebalo da se završi u roku koji je propisan zakonom, do 10. jula.

„Stoga, u ovom trenutku očekujemo intenzivan rad vanredne uprave na pisanju pravnog teksta nagodbe i rešavanju svih ostalih detalja kako bismo do 10. jula imali izglasan i sam tekst nagodbe“, istakla je ona.

Ministar ekonomije Slovenije Zdravko Počivalšek je rekao da je za Sloveniju najvažnije da se stvore uslovi za restrukturiranje Merkatora i da ne može spekulisati o namerama novih vlasnika, odnosno banaka, osim da banke generalno nisu zainteresovane da budu vlasnici.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i predstavnica Ministarstva ekonomije Crne Gore Biljana Jakić.

Izvor: N1, Beta

Foto: Agrokor