KRAŠ pod lupom: Sunovrat akcija izazvao sumnju regulatora

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YT/Screenshot

Izrazito povećanje prometa dionicama Kraša prošloga četvrtka i petka, posebno u kontekstu subotnje odluke Kraš-ESOP-a o prihvatanju ponude Mesne industrije Braća Pivac, privuklo je pažnju i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Na pitanje Poslovnog dnevnika smatra li Hanfa da u trgovanju tih dana postoje elementi trgovanja na osnovu povlašćenih informacija s obzirom na odluku Kraš ESOP-a te namerava li Agencija proveriti transakcije koje su realizovane tih dana, iz regulatora su odgovorili kako kontinuirano nadziru trgovanje na Zagrebačkoj berzi i ponašanje učesnika na tržištu kapitala „te će u tom kontekstu biti sprovedena dodatna provera svih okolnosti u vezi s transakcijama i prometom na Zagrebačkoj berzi sprovedenih poslednjih dana“.

„Ukoliko bude utvrđeno činjenično stanje koje bi eventualno rezultiralo preduzimanjem nadzornih mera Hanfa će izvestiti javnost uzimajući u obzir odredbe Zakona o Hanfi, Zakona o tržištu kapitala te ostalih relevantnih propisa“, dodali su iz Hanfe.

Podsetimo, u četvrtak je ostvaren promet Kraševim deonicama od 10 miliona kuna, a u petak od 20,4 miliona kuna. Deonicom se trgovalo po 1.050 kuna, a danas je cena potonula za 28 odsto, na 755 kuna. U jednom trenutku cena je dotakla i 700 kuna.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: YT/Screenshot