REKORDAN pad industrije u Evrozoni, Nemačka “predvodnik”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Aktivnosti u industriji evrozone u septembru su zabeležile najveći pad u gotovo sedam godina, prateći u stopu tempo slabljenja potražnje, a uslovi poslovanja su najviše pogoršani u Nemačkoj, pokazalo je mesečno istraživanje firme Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji evrozone pao je u septembru za 1,3 boda u odnosu na prethodni mesec, spustivši se na 45,7 bodova, najniži nivo od oktobra 2012. godine.

Vrednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, a prema najnovijem Markitovom izveštaju, taj trend nastavljen je u septembru osmi mesec zaredom.

Među vodećim privredama evrozone najviše su pogoršani uslovi poslovanja u nemačkoj industriji, čiji je PMI u pomenutom mesecu potonuo najniže od juna 2009. godine. U Francuskoj su aktivnosti gotovo stagnirale, dok su u Španiji i Italiji smanjene.

“Najgore nas verovatno tek čeka, s obzirom na dodatno pogoršanje pokazatelja za predstojeći period”, upozoravaju u Markitu.

Kompanije su i dalje pesimistične u pogledu predstojeće godine – očekivanja su na najnižem nivou u nekih sedam godina. Poslovni svet i dalje se pribojavaja Bregzita i negativnog uticaja američko-kineskog trgovinskog rata, tumače u Markitu.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay