Rekordno niska nezaposlenost nije samo „srpski izum“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U junu je u Hrvatskoj bilo nešto više od 1,43 miliona zaposlenih, što je za 1,7 posto više nego mesec dana pre, dok je stopa nezaposlenosti pala na rekordno niskih 8,8 posto, pokazuje zvanična statistika.

U junu je stopa nezaposlenosti pala na 8,8 posto, dok je mesec dana pre iznosila 9,2 posto, pokazuje izveštaj Državnog zavoda za statistiku (DZS).

„U junu je stopa registrovane nezaposlenosti po prvi put skliznula ispod 9 posto i time se našla na istorijsko najnižem nivou, što je u skladu s našim očekivanjima i sezonskim kretanjima na tržištu rada“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izveštaj DZS.

To je, dodaju, peti mesec zaredom kako stopa nezaposlenosti pada.

„Pri tome je smanjenje stope nezaposlenosti prvenstveno rezultat smanjenja broja nezaposlenih na najniži zabeleženi nivo, 138.383, što predstavlja pad i na mesečnom i na godišnjem nivou“, navode analitičari RBA.

Dodaju i da je zabilježen nastavak rasta broja aktivnog stanovništva, za 1,4 posto mjesečno, koji se u lipnju popeo na 1,571 milijun.

„Iako ohrabruje podatak o padu nezaposlenosti, on je pre svega podstaknut sezonskim kretanjima zbog produžene turističke sezone. Ipak, pad nezaposlenosti ne sledi isto povećanje zaposlenosti, a trajni strukturni problemi hrvatske ekonomije, poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom te niskom zaposlenosti, ostaju i dalje duboko ukorenjeni i snažna prepreka napretku privrede“, zaključuju analitičari RBA.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay