Rekordno niska nezaposlenost u EU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji u septembru iznosila je 6,7 posto, što je najniži nivo od januara 2000. godine, pokazuje izveštaj Eurostata.

U septembru je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u EU iznosila 6,7 posto, spustivši se sa 7,5 posto u septembru lani, dok je u odnosu na avgust ostala nepromenjena, navodi se u izveštaju Evropskog zavoda za statistiku.

U evrozoni je stopa nezaposlenosti iznosila 8,1 posto, pa je ostala nepromenjena i na najnižem nivou od novembra 2008. godine, napominju u Eurostatu.

U septembru je u EU bilo nezaposleno 16,57 miliona građana, od čega 13,15 miliona u evrozoni, procenjuje Eurostat. U poređenju s prošlogodišnjim septembrom, broj nezaposlenih smanjen je za 1,79 miliona u EU, a u evrozoni za 1,31 milion.

Među zemljama članicama EU, najniži nivo nezaposlenosti u septembru je zabeležila Češka, od 2,3 posto. Slede Nemačka i Poljska, obe sa stopom od 3,4 posto. Najviši nivo nezaposlenosti beleže Grčka i Španija.

Najveći pad nezaposlenosti na godišnjem nivou zabeležen je na Kipru, s 10,2 posto na 7,4 posto, potom u Hrvatskoj, s 10,5 na 8,2 posto.

Izvor: Agencije

Foto: Pixabay