RERI demantuje Vesića: Neistina da se poništaj ne odnosi na izgradnju gondole

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beoinfo

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je da su neistiniti navodi da se građevinska dozvola čiji poništaj RERI traži ne odnosi na izgradnju gondola.

RERI navodi da se u samoj građevinskoj dozvoli čiji je poništaj kao nezakonite RERI tražio, izričito navodi da se ista izdaje za „izvođenje pripremnih radova za izgradnju stanice gondole „Kalemegdan“.

“Predmetna građevinska dozvola poziva se na lokacijske uslove koji su izdati za projekat izgradnje gondole, a koji shodno Zakonu o planiranju i izgradnji (ZPI) predstavljaju dokument koji prethodi izdavanju građevinske dozvole za konkretan objekat (projekat).”, navpodi RERI.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u sredu da se privremena mera, koju je doneo Upravni sud, ne odnosi na izgradnju gondole, već na privremenu građevinsku dozvolu, koja je izdata za sprovođenje arheoloških radova koje izvodi Arheološki insititut Srpske akademije nauka i umetnosti.

Upravni sud u Beogradu doneo je u utorak rešenje kojim se na zahtev RERI nalaže zaustavljanje radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole koju je za pripremne radove izdalo Ministarstvo građevinarstva.

RERI u saopštenju dalje navodi da pripremni radovi koji se sprovode na određenom zemljištu jesu radovi koji prethode građenju objekta i kao takvi, shodno odredbama ZPI, predstavljaju sastavni deo izgradnje objekta, za koji se izdaje građevinska dozvola.

“To samo znači da je i za radove koji su do sada obavljeni, a koji se između ostalog odnose na seču stabla na predmetnoj parceli, prethodno morala biti izdata građevinska dozvola, a što u vreme seče prema javno dostupnim informacijama nije bio slučaj”.

Građevinska dozvola je javno dostupan dokument čiji je sadržaj dostupan na sajtu Agencije za privredne registre, u delu u kome su objavljene građevinske dozvole izdate u objedinjenoj proceduri. RERI na svom sajtu  ovde prilaže prvu stranu dozvole, iz čijeg je dispozitiva jasno na koju vrstu radova se odnosi. RERI je upravo iz razloga što arheološka istraživanja nisu sprovedena na adekvatan način i uticaj projekta na životnu sredinu ostao neutvrđen i podneo Upravnom sudu tužbu kojom je zahtevao da se predmetna građevinska dozvola oglasi nevažećom.

RERI i ovim putem apeluje na nadležne organe i institucije da se striktno pridržavaju propisa i da ih tumače na ispravan način, bez pokušaja da istima manipulišu i istovremeno poziva sve društvene aktere da pitanje koje je od najvišeg interesa za sve Beograđane, ali i sve građane Srbije i kulturnu baštinu sačuva od dalje politizacije i skretanja pažnje javnosti sa suštine problema.

Izvor: BIZLife

Foto: Beoinfo