Restitucija među preduzećima i kako je rešiti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Logo

Agenciji za restituciju pristiglo je 80.000 zahteva za obeštećenje, a među njima su i zahtevi za 883 oduzeta preduzeća. Pred Vladom Srbije naći će se predlog izmena zakona, kako bi se omogućilo da bivši vlasnici ili njihovi naslednici dobiju obeštećenje.

Skoro sva značajnija preduzeća koja su postojala pre Drugog svetskog rata danas su predmet zahteva zakonskih naslednika bivših vlasnika. Danas se potražuju Beogradska pivarska industrija (BIP), pivara Đorđa Vajferta, pivara Dunđerski, „Merima“ Leskovac, zatim preduzeća koja su i pre, a i nakon drugog svetskog rata bile namenska industrija i to „Krušik“ iz Valjeva i „14,oktobar“ iz Kruševca, zatim „Tigar“ iz Pirota, „Pionir“ iz Subotice, Industrija mesa u Čoki.

Iznos obeštećenja na koji bi građani mogli da računaju, dobija se kada se ovako utvrđena osnovica obeštećenja pomnoži sa koeficijentom koji Vlada treba da utvrdi na predlog ministarstva finansija. Drugim rečima, vrednost preduzeća se utvrđuje tako što se najpre utvrdi vrednost čiste aktive preduzeća, ili vrednost registrovanog kapitala na dan oduzimanja preduzeća, pa se taj iznos valorizuje prema meričkom dolaru, nakon što se utvrdi valorizovana vrednost aktive ona se izražava u evrima, a onda množi sa koeficijentom i tek se tako dobijeni iznos isplaćuje u obveznicama.

Moguće vraćanje u naturi

– Predlogom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju između ostalog predloženo je i da se omogući bivšem vlasniku, odnosno njegovim zakonskim naslednicima, vraćanje u svojinu nepokretnosti koje su bile u svojini podržavljenog preduzeća u srazmeri sa udelom u vlasništvu, koje je bivši vlasnik imao u momentu oduzimanja. Ove izmene će biti pred Vladom Srbije i još nisu usvojene, a da su usvojene bilo bi omogućeno vraćanje nepokretne imovine preduzeća u svojinu fizičkim licima koji su bili vlasnici oduzetih preduzeća – ukazuje Strahinja Sekulić.

Izvor: Blic

Foto: Logo