REZANJE: Japanski automobilski div UKIDA čak 12.500 radnih mesta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta-AP

Japanski proizvođač automobila Nisan, suočen sa padom profita, saopštio je da ukida 12.500 radnih mesta ili oko devet odsto svoje globalne radne snage u nastojanju da smanji troškove i podstakne dobit.

Kompanija je u svom kvartalnom izveštaju navela i da smanjuje proizvodnju za deset odsto do 2022/2023.

Grupa je već počela da sprovodi ove bolne mere restrukturiranja na osam lokacija i planira da ih nastavi na još šest mesta, ali direktor Hiroto Saikava na konferenciji za novinare u sedištu firme u Jokohami, predgradju Tokija, nije želeo da precizira gde.

U prvom tromesečju fiskalne godine 2019/2020, april-jun, Nisanov profit je pao za skoro 95 odsto na 6,4 milijardi jena (52 miliona evra), dok je obrt pao za 12,7 odsto na 2.372,4 milijardi jena u tom periodu, u kontekstu usporavanja u SAD i Evropi.

Nisan je javio da je prodaja vozila pala za šest odsto u kvartalu april-jun u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine.

Japanski proizvođač automobila pokušava da povrati ugled svog brenda i oživi rast posle hapšenja bivšeg predsednika Karlosa Gona u novembru zbog navodnih finansijskih malverzacija. Gon, koji kaže da nije kriv, čeka suđenje u Japanu.

Izvor: Beta-AP

Foto: Beta-AP