Rezovi pre subvencija: Beograd ZA TREĆINU smanjuje broj taksista

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Prema rešenju Grada Beograda, koje je objavljeno u Službenom glasniku, registrovanih taksista biće za trećinu manje. Ta odluka bi trebalo da se primenjuje od 1. januara sledeće godine.

Prema gradskoj odluci, u Beogradu bi od početka nove godine trebalo da bude 4.149 taksista. Neće biti spiskova, naglih brisanja, ko god radi propisno ostaće u poslu. Do smanjenja će doći postepeno.

“Imate trajnu nesposobnost, odlazak u penziju, prekid rada zbog nekih krivičnih dela ili neplaćanje državnih obaveza”, rekao je predsednik Saveza taksi udruženja Srbije Aleksandar Bjelić.

U vremenu kada raste broj žitelja, dolazi sve više poslovnih ljudi i turista, smanjuje se broj taksista.

Povećanje broja taksista zavisiće pre svega od suzbijanja sive ekonomije u koju Bjelić ubraja i korišćenje raznih aplikacija.

Prema njegovim rečima, namera Grada je da zaista uredi ovu službu, a jedan od načina je da država subvencioniše nabavku novih vozila.

Novi detalji subvencija taksistima: Nevažni model i cena, važno da je automobil BEO


“Jednoobraznu službu na koju će svi građani, kao i gosti ovog grada, moći da se oslone i prepoznaju ko jeste, a ko nije taksista”, istakao je Bjelić.

Taksista mora biti zadovoljan platom, odnosno realnom cenom prevoza, koja se uvek zasniva na ponudi i potražnji. “Da on može da obnavlja vozilo, da ga unapređuje, da uzima sutra električni pogon i tako dalje”, kazao je prof. Milomir Veselinović.

Trebalo je, kaže, davno oformiti jedinstven kol centar koji će prikupiti svakodnevno realne podatke o vožnjama, o zahtevima za vožnjom, i na toj osnovi videti i kolebanje potreba za prevozom, te da li treba ili ne treba i u kom periodu treba više ili manje taksista”, napomenuo je Veselinović.

Krajem iduće godine dobićemo još jednu studiju koja će obuhvatiti i broj taksi vozila.

Izvor: RTS

Foto: Beta