Robne marke NEĆE DA PLAĆAJU zakupe zatvorenih lokala

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kompanije Adidas i H&M izazvale su negodovanje u Nemačkoj, zato što su saopštile da neće plaćati zakup lokala koji su zatvoreni zbog pandemije korona virusa.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc je pozvao ove kompanije da se uzdrže od nepromišljenih mera.

“Iritantno je što velike kompanije najavljuju obustavljanje plaćanja zakupa”, rekao je Šolc za dnevnik Bilt i pozvao ih da sa vlasnicima lokala pronađu rešenje.

Nemački proizvođač sportske opreme Adidas, koji je u 2019. imao čist prihod od gotovo dve milijarde evra, pogođen je padom prodaje u Kini i masovnim zatvaranjem prodavnica.

Adidas je u izjavi agenciji DPA naveo da “privremeno obustavlja plaćanje zakupa kao i mnoge druge kompanije”.

Švedski gigant H&M je takođe najavio da više neće plaćati zakup za oko 460 zatvorenih prodavnica u Nemačkoj i dodao da je o tome obavestio vlasnike, kao i da se nada da će uskoro biti pronađeno “obostrano prihvatljivo rešenje”.

Nemačka vlada objavila plan za spasavanje firmi i radnih mesta suočenih sa problemima zbog pandemije korona virusa.

Taj plan obuhvata meru koja privremeno štiti zakupce od izbacivanja ukoliko imaju finansijske probleme zbog pandemije korona virusa.

“Nepristojno je i neprihvatljivo da finansijski solidne kompanije prestanu da plaćaju zakup”, izjavila je juče ministarka pravde Kristin Lambreht.

Nemački lanac prodavnica obuće Dajhman je takođe najavio da će od aprila prestati da plaća zakup lokala zbog zatvaranja prodavnica. Sličnih najava ima i od kompanija poput Saturn, MediaMarkt, kao i od Adidasovog rivala Pume.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay