Rojters nahvalio srpski IT sektor

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Agencija Rojters piše o ubrzanom razvoju srpskog IT sektora i njegovom doprinosu ubrzanju rasta bruto proizvoda zemlje, navodeći da Srbija, iako mali igrač u svetskim i zapadnoevropskim okvirima, sada generiše 10 odsto BDP od informacionih tehnologija.

Srbija, zemlja koja smatra pronalazača Nikolu Teslu jednim od svojih najpoznatijih sinova, gleda na tehnologiju kao sredstvo koje će joj pomoći da izađe iz višedecenijske ekonomske stagnacije u koju je upala nakon ratova na Balkanu 90-ih godina, počinje priču britanska agencija.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je izvoz tehnologije doneo zemlji u dosadašnjem toku godine milijardu evra u poređenju sa oko 900 miliona u 2017. godini, čime se IT svrstava u prva tri izvozna sektora, pored automobilske industrije i poljoprivrede, navodi se u tekstu.

Srpske kompanije, dodaje se dalje, proizvode softvere za širok spektar industrija – od poljoprivrede do medicine, kao i aplikacije za prevoznike tipa Uber, za klaud tehnologije, onlajn igrice… Bave se takođe pružanjem usluga kol-centara (call) i pomoći klijentima.

U tekstu se napominje da pod premijerkom Anom Brnabić, čiji prethodni radni angažman karakteriše promovisanje preduzetništva, Srbija pojačava podršku startap sceni i animira multinacionalne kompanije da započnu poslovanje u Srbiji, privlačeći strane investitore niskim platama i subvencije do 10.000 evra po zaposlenom.

Informatika i visoke tehnologije, kao i digitalna agenda su budućnost naše ekonomije, izjavio je za Rojters predsednik Srbije Aleksandar Vučić. IT sektor u Srbiji je proizvod naše inteligencije…moramo da nastavimo da obučavamo što više ljudi za rad u ovom sektoru, dodao je on.

U tekstu se takođe navodi da su vodeće svetske tehnološke firme, uključujući Majkrosoft, IBM i Intel, ili već osnovale razvojne centre u Srbiji ili su dale licence za autsorsing usluge lokalnim firmama, nudeći tri puta veća primanja od prosečne plate od 420 evra, ali su i te visoke plate i dalje niže od onih koje bi plaćale u zemljama Evropske unije.

Navodeći da i Gugl podržava rastuću startap scenu u Srbiji udruživši snage sa organizacojom beogradske tehnološke zajednice Startit, Rojters je predstavio pojedine najuspešnije srpske IT firme koje su se probile na međunarodno tržište, kao što su Nordeus, koji je razvio igricu “Top Eleven Football Manager”, koja je na vrhu liste najprodavanijih u prodavnicama aplikacija, i firma Stoberi Enerdži, koja razvija proizvode na bazi solarne energije poput punjača za mobilne telefone, i sl.

U tekstu se ističe da je prošle godine, prema analizi Komisije za zaštitu konkurencije, u Srbiji bilo više od 2.000 firmi u tehnološkom sektoru u odnosu na 700 kompanija 2006. godine, te da su prihodi udvostručeni na 1,5 milijardi evra.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay