Ruda ostaje naša

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Tender za izbor strateškog partnera RTB „Bor“ bi trebalo da bude raspisan u maju, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da strateški partner neće imati pravo i na rudu pošto je ruda u isključivom vlasništvu države, piše Blic.

Po zakonima Srbije niko nema pravo na rudu. Ruda je vlasništvo Srbije, a partner će imati eksploatacionu dozvolu na osnovu koje će vršiti rudarsku proizvodnju i plaćati državi rudnu rentu, rekao je Antić i dodao da naša rudna renta nije niska već prilagađena evropskim okvirima.

Antić je komentarišući ranije najave da će tender za RTB „Bor“ biti raspisan u maju naglasio da država nije suočena ni sa kakvim rokovima koje nam neko nameće, na primer međunarodne finansijske institucije. Ističe da će tender biti potpuno transparentan i da će se pronaći najpovoljniji partner za Srbiju, koji će pratiti našu viziju da se RTB razvija, da se otvaraju novi rudnici i zadrži sadašnji broj radnika.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. "rtb bor"

    PO KOJI PUT PRODAJA RTB BOR?

    Ponovo Vlada počinje akciju privatizacije RTB Bor ili iznalaženje strateškog partnera, a ne zna se koja je po redu. Ovakve akcije se promovišu bar tri puta godišnje za sada. Najavljivana je takva aktivnost decembra 2017., pa je odložena za marta i sada se najavljuje za kraj maja ili juna. Po svemu sudeći radi se na pamet ili neće da se otkriju sulude ideje. Za razliku od ranije, kada se pričalo da RTB Bor loše radi pravi gubitke, sada se veliča rad i profitabilnost RTB Bor. Najnovije objavljene informacije veličaju rad i profitabilnost RTB Bor, a sve na kontu visoke cene bakra. Pitam se, šta je bolje urađeno i kada je cena bakra bila iznad 10.000 $/t, ama baš pozitivno ništa, napravljeni dugovi, izgrađena fleš peći, a ne nova topionica, kako se informiše javnost. Umesto da Agencija za privredne registre oceni rad, ministri i ΛV služe se manipulacijama, hvalospevima i bajkolažama čelnika RTB Bor, “Sose”. Ako je informacija, da RTB Bor posluje profitabilno sa visokom tehnološkom, energetskom i profitabilnom efikasnošću, zašto se prodaje, jer u narodu stoji “najbolja krava se ne prodaje ili se prodaje zadnja”. Vreme je da Sosa, usled dugogodišnjeg i mukotrpnog rada, malo odleži, a da ministri i njihov vođa počnu da razmišljaju svojom glavom, a ne Sosinom.