Rudarska perspektiva Zapadnog Balkana

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Region Zapadnog Balkana ima veliku šansu za razvoj rudarstva, s obzirom na to da raspolaže mineralnim resursima koji su veoma značajni za evropsku industriju.

To je izjavio Direktor operacija britanske kompanije Mineko Limited, jednog od najvećih investitora u rudarstvu na Zapadnom Balkanu, Dominik Roberts. Na panelu „Stanje rudarstva danas u Srbiji i centralnoj i istočnoj Evropi“, organizovanom u Beogradu, Roberts je rekao da je velika šansa rudarstva na Zapadnom Balkanu trenutna situacija u Evropi i potreba EU da zaštiti svoju baznu industriju, za šta su joj potrebni pouzdani izvori ključnih minerala.

„Deglobalizacija, trgovinske tarife, sve veći potencijal za trgovinske sukobe, obojeni metali na istorijski visokom nivou i povećana zabrinutost zbog primarne ponude bakra su još više povećali potrebu za evropskim rudarstvom. Fokusirajući se na jugoistočnu Evropu, ili bolje rečeno na Balkan, verujem da smo u jedinstvenoj poziciji i spremni da iskoristimo ovu priliku – perspektivni region sa brojnim delimično i potpuno definisanim rudnim ležištima“, izjavio je Roberts.

On je ocenio da je Balkan perspektivna regija sa brojnim delimično i potpuno definisanim nalazištima, edukovanom radnom snagom, dobrom infrastrukturom i relativno blagom topografijom i klimom.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay