Ruf: Nastavak reformi od ključnog značaja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: MMF_Youtube

Šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejms Ruf kaže da je od ključnog značaja da Srbija nastavi reformski proces, posebno u oblasti reforme javne uprave, gde još nisu ostvareni očekivani rezultati.

On je u razgovoru sa članovima Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava u Beogradu pohvalio postignute rezultate i stanje u budžetu Srbije, saopštila je Skupština Srbije.

“Narodna banka Srbije ima stabilan kurs, postignut je veći privredni rast od očekivanog”, ocenio je šef delegacije MMF i dodao da je pred Srbijom i dalje veliki posao kako bi održala ta pozitivna kretanja.

Dodao je da je “jačanje privatnog sektora i priliv novca u budžet kroz povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru, od ključnog je značaja”.

Predsednica Odbora Aleksandra Tomić istakla je da su za prva četiri meseca postignuta pozitivna makroekonomska kretanja. “To će omogućiti nastavak reformi i rešavanje problema koji se tiču budžeta lokalnih samouprava i reformi javnih preduzeća”, rekla je Tomić.

Tokom sastanka razgovaralo se i o reformi javnih preduzeća, efektima kontrole trošenja javnih sredstava i tekuće potrošnje, o prostoru za smanjenje doprinosa na zarade i poreza čije su stope visoke, mogućnosti podizanja plata i penzija.

Izvor: Beta

Foto: MMF_Youtube