• English
X

Poslovne vesti

Rukovodstvo Fijata odbija “prljavu radničku ruku”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube

Proizvodni radnici obe smene fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija održali su zajednički jednočasovni protest ispred upravne zgrade fabrike zato što poslodavac odbija da pregovara o povećanju zarada.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je da ni posle pet dana generalnog štrajka poslodavac nije našao za shodno da počne da pregovara o zahtevima radnika.

“Mi smo pružili ruku za pregovore, ali je možda naša radnička ruka prljava, pa predstavnici kompanije ne žele da je prihvate”, rekao je Marković novinarima.

On je istakao da su dobili podršku predstavnika sindikata Fijata iz Italije koji je ocenio da je “zarada u Srbiji jedan i po ručak u eksluzivnijem restoranu u Italiji”.

Podrška kragujevačkim radnicima stigla je i od sindikata fabrike Volvo iz Švedske i sindikata iz Slovenije i regiona.

Marković je rekao da država, iako je suvlasnik trećine fabrike, dozvoljava Fijatu da krši propise Srbije. “Radnici traže da se u rešavanje problema uključi država i lokalna samouprava”, rekao je Marković.

Zbog štrajka u Fijatu većina kooperanata te kompanije je, prema njegovim rečima, prekinula proizvodnju. Fijat je trebalo dnevno da proizvede 440 vozila, što znači da je do sada “gubitak 2.200 automobila”.

Marković je rekao da su radnici odlučni da radikalnije štrajkuju, iako ih je poslodavac upozorio da se drže zakona, a sam ga ne poštuje.

Inspekcija rada je prošle sedmice naložila predstavnicima Fijata da započu pregovore, ali se oni ne oglašavaju. Novinarima nije dozvoljen ulaz u fabriku.

Povezane vesti

Izvor: Beta

Foto: YouTube