Rumunija LEČI naciju, smanjuje PDV na zdravu hranu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kako bi promovisala potrošnju zdravih i tradicionalnih namirnica, rumunska vlada je odlučila da smanji stopu PDV sa devet na pet procenata.

Odluka se odnosi, kako je navedeno, na rumunske tradicionalne, organske proizvode, uključujući i pića (bez alkoholnih) koje je odobrilo tamošnje ministarstvo poljoprivrede, prenosi Euraktiv.

Vlada procenjuje da će ova odluka u naredne četiri godine stvoriti budžetske gubitke od 175 miliona evra, ali smatraju da je ovo najbolji način da se podrži domaća potrošnja visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda.

“Ovo će doprineti smanjenju cena za potrošače, budući da je cena ovih proizvoda obično viša zbog visokih troškova proizvodnje”, navodi se u vladinom saopštenju.

Rumuni su sve više zainteresovani za visokokvalitetnu, zdravu hranu, a i sprovode se sve češće kampanje zbog rasta gojaznosti i visoke stope smrtnosti među mladima. Prema izveštaju EU, Rumunija ima drugi najveći mortalitet posle Bugarske, sa 1.530 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a glavni razlog su kardiovaskularne bolesti.

Opšta stopa PDV u Rumuniji je 19 odsto, a snižena devet procenata. Neki proizvodi i usluge, kao što su knjige, lekovi, turističke usluge i stanovanje, oporezuju se po stopi od pet odsto.

Kako saznaje Euraktiv, članice EU su uglavnom slobodne da primenjuju snižene stope na hranu. One takođe mogu da smanje poreze za deo prehrambenih proizvoda ili da primenjuju različite snižene stope za potkategorije prehrambenih proizvoda, pod uslovom da slična roba dostupna na tržištu nema drugačiji poreski tretman.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay