Rusi grade prugu Tokio – London

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Putnici bi uskoro mogli putovati od Londona do Tokija preko transsibirske železnice rutom dugom 13.518 kilometara, a radi se o ambicioznom predlogu ruske vlade.

Projekt će uključivati i izgradnju mosta dugog 45 kilometara koji će omogućiti prelazak voza preko Istočnog mora. S početnom tačkom u Londonu, putnici će proći kroz srce Rusije pre nego stignu u krajnje odredište Vakanai u Japanu.

Predlog je opisan kao “istorijski most” zbog propusta Moskve i Tokija da postignu sporazum i službeno okončaju antagonizam koji je nastupio nakon Drugog svetskog rata kada je Staljin pripojio Kurilska ostrva 1945. godine koji su od tada predmet teritorijalnog spora.

Voz će prolaziti kroz Nemačku i Poljsku pre nego stigne u Istočnu Evropu.

Putin navodno želi podstaći investicije u istočnim delovima Rusije i u ozbiljnim je razgovorima s japanskim zvaničnicima da pokrenu planove.

Njegov pomoćnik za zaštitu okoline Sergej Ivanov je rekao kako je veza između Japana i Sakhalina, najvećeg ruskog ostrva koji je delimično bio pod kontrolom Tokia pre Drugog svetskog rata, dugoočekivani san.

“Nudimo japanskim partnerima da razmotre izgradnju puta i železničkog prolaza od Hokaida do južnih delova Sakhalina”, rekao je Ivanov.

Planovi su predstavljeni na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Trenutno, putnici mogu ići transsibirskom železnicom od Pekinga preko Mongolije, ka krajnjem odredištu – Moskvi u koju stižu za nešto manje od 15 dana, a ruta je najpopularnija među studentima željnima avanture.

Izvor: Klix.ba

Foto: Pixabay