Rusi rešavaju slučaj Agrokor?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Ruska Zberbanka i VTB banka uskoro bi mogle da imaju udeo u vlasništvu „Agrokora“, a posedovaće između 30 i 46 odsto deonica kompanije Ivice Todorića, prenose Večernje novosti.

Taj predlog koji je rezultat rada vanrednog poverenika hrvatske vlade Fabrisa Peruška uskoro će da krene u zvaničnu proceduru, pa ako ga sud prihvati, Rusi će već ovog leta preuzeti upravljanje najvećom hrvatskom kompanijom.

Iznenađenje je veliko, jer je bivši vladin poverenik Ante Ramljak gotovo isključio Zberbanku iz dogovora, što je rezultiralo podizanjem mnogobrojnih sudskih tužbi. U međuvremenu je Ramljak dao ostavku, a novi poverenik je vratio ruske banke za sto, kako bi se postigao dogovor. U upravljanju kompanijom učestvovaće i druge banke koje su kreditirale „Agrokor“, kao i fondovi koji su dali sredstva u vreme kada je kompaniji pretio stečaj. Deo portfelja predviđen je i za dobavljače, hrvatske kompanije koje proizvode i prodaju hranu, a njima će biti zagarantovana dalja saradnja, bez obzira ko će postati vlasnik.

Sada je tačno godina otkako je na snazi poseban zakon o „Agrokoru“, koji je omogućio da se stanje u kompaniji stabilizuje i da se nastavi sa normalnim radom. Od 28.000 zaposlenih u Hrvatskoj, posao je izgubilo oko 2.500 ljudi, ali su to većinom oni koji su otišli u penziju ili na druga radna mesta. „Konzum“ je zatvorio oko 80 prodavnica u Hrvatskoj.

U Londonu je počeo proces izručenja Ivice Todorića Zagrebu, a hrvatski mediji su javili da će odluka biti saopštena 20. aprila.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Promo