Rusija prepolovila američke državne obveznice

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Rusija je u aprilu prodala praktično polovinu ukupnih američkih državnih obveznica ukupne vrednosti 47,5 milijardi dolara, podaci su izveštaja koji je objavilo američko Ministarstvo finansija.

Trenutno, kako se precizira, Rusija poseduje ukupno 48,7 milijardi američkih hartija od vrednosti. Na taj način Rusija se u rejtingu zemalja koji u svom posedu imaju američke obveznice spustila sa 16. na 22. mesto.

Lider, kada je reč o investicijama u američke obveznice, i dalje je Kina sa ukupnih 1,18 biliona i Japan sa oko bilion dolara.

Mediji podsećaju i da je američki Kongres nešto ranije predložio da se porotiv ruskih finansijskih struktura uvedu sankcije kako bi se američkim građanima zabranile bilo kakve transakcije kada je reč o ruskom državnom dugu.

Te sankcije bi obuhvatile sedam ruskih vodećih banaka – Zberbanku, VTB, Gasprombanku, Banci Moskve, Roseljhozbanku, Promsvjazbanku i Vnešekonombanku.

Međutim, američki predsednik Donald Tramp je, ukazuju američki mediji, tu odluku odložio uz obrazloženje da bi se takav rasplet negativno odrazio ne samo na ruske, već i na američke investitore.

Tim povodom oglasio se i ruski senator Aleksej Puškov koji je ocenio da je odluka ruskih vlasti da se umanji finansijska zavisnost od SAD apsolutno „logičan korak“.

Izvor: Sputnjik

Foto: Pixabay