X
  • English
X

bizlife-magain-online

Poslovne vesti

Ruski analitičari sumnjaju u priču o Turskom toku i Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Gazprom

Analitičari u Rusiji sumnjaju u brzo pokretanje drugog kraka Turskog toka, preko Bugarske i Srbije, mada su srpski i ruski činovnici na rečima puni optimizma, piše moskovski dnevnik Nezavisimaja gazeta.

List u tekstu posvećenom poseti predsednika Vladimira Putina Beogradu navodi da je ruski predsednik izjavio da je Rusija spremna da na razvoj transportne strukture u Srbiji potroši oko 1,4 milijardi dolara. Ali, dodaje list, predsednik Rusije podsetio je na neophodnost garancija EU.

Nezavisimaja podseća da je Putin uoči posete izjavio srpskim medijima da Gasprom razmatra različite opcije nastavka kopnenog dela kraka gasovoda, i da jedan od njih predviđa transport gasa preko Bugarske i Srbije do Mađarske sa izlaskom na gasnu stanicu u austrijskom gradu Baumgartenu.

Ali, dodaje list, zemlje EU zainteresovane za ruski gas treba da dobiju garancije da plan nastavka Turskog toka neće propasti zbog političke odluke Brisela.

Nezavisimaja dodaje da je uoči Putinove posete savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, odgovarajući na pitanje o perspektivama produženja Turskog toka rekao da, “naravno, za sada ništa neće biti potpisano”.

Povezane vesti


Dnevnik navodi da mnogi eksperti smatraju da su takvi planovi preterano optimistični.

“Brzo potpisivanje nekih obavezujućih ugovora o nastavku Turskog toka ne treba očekivati. Tim pre što se strane mogu suočiti sa političkim preprekama Brisela. Potpisivanje takvih dokumenata nije pitanje narednih dana, već u najboljem slučaju – nekoliko meseci”, citira list analitičarku kompanije Fridom finans Anastasiju Sosnovu.

Ona je navela da je plan da se oba kraka Turskog toka puste u rad 1. januara 2020. godine “suviše optimistično određen rok”, te da bi početak mogao da kasni nekoliko meseci.

Sosnova je ocenila da čak i ako oba kraka budu puštena u eksploataciju, neće biti dovoljno popunjen kapacitet, te da će to zavisiti od političkih odluka.

Zamenica direktora informaciono-analitičkog centra Alpari Ana Kokoreva smatra da se realne isporuke gasa preko oba kraka mogu isporučivati tek 2021-2022. godine, prenosi list.

Analitičar iz Ekspert grupe Veta Ilija Žarski ne isključuje da bi izgradnja dva kraka uprkos svemu, mogla da inicira nove sankcije SAD protiv Rusije.

“Trenutno razvoj izvoza u južnom pravcu u značajnom stepenu ometa geopolitički faktor. Pokušaji SAD da ograniče ekspanziju Gasproma u EU, sukob Gasproma i ukrajinskog Naftogasa, anitirusko raspoloženje u Briselu i dosta labava podrška Evrokomisije”, naveo je Žarski.

Izvor: Agencije

Foto: Gazprom