Ruski “Gugl” u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Ruski “Gugl”, kako zovu informaciono-tehnološku kompaniju Jandeks, sa sedištem u Moskvi, stigao je u Srbiju.

Jandeks i grad Kragujevac zaključili su Memorandum o saradnji u oblasti izrade digitalnih mapa za taksi, gradski prevoz i sisteme transporta. Memorandum su potpisali direktor platformskih rešenja Jandeksa Andrej Stelkov i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Direktor platformskih rešenja Jandeksa Andrej Stelkov je novinarima rekao da će detaljna mapa grada Kragujevca biti izrađena najkasnije do početka leta.

Gradonačelnik Kragujevca je rekao novinarima da ono što je Gugl na zapadu Evrope to je Jandeks na istoku.

“Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je Jandeks odabrao i gde će prvo da bude primenjeno sve ono što Jandeks ima u svom aplikativnom sistemu.”

To znači da će prvo da mapiraju grad Kragujevac, saobraćanice, putnu infrastrukturu, biće obeležene ustanove u gradu Kragujevcu. Sam sistem je veoma interesantan za građane zato što ga sami korisnici popunjavaju i unose podatke u njega, objasnio je Nikolić.

On je dodao da Jandeks ima sistem nagrađivanja korisnika koji unesu najviše informacija u njihove mape.

U unošenju podataka učestvuju mladi, srednjoškolci i studenti, kao i Jandeksovi kartografi, a sistem proverava podatke i verifikuje ih pre unosa u mape.

On je dodao da je Jandeks daje mnogo detaljnije mape u odnosu na one na android telefonima.

Izvor: B92, Beta, Politika

Foto: screenshot

Komentari 3

  1. Slaviša

    Ne pišete koliko će to da košta grad Kragujevac a Google map nije naplaćivao mapiranje i takođe ima sve te opcije da sami možemo da unosimo slike i podatke. Kakva je ovo proruska politika! Ako se u zapadnoj Evropi već nešto koristi, zar nije logičnije da Srbija koja teritorijalno pripada Evropi a ne Aziji počne sa korišćenjem istih načina mapiranja zbog kasnijeg lakšeg integrisanja.

  2. sasa

    a ti znas dal naplacuju rusi mrs govedo

  3. Pingback: Novi Sad na mapi ruskog Gugla - Bizlife.rs