Ruski milijarder spasava posrnuli trgovinski lanac

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ruski milijarder Mikhail Fridman želi spasiti propali španski trgovački lanac Dia, a za to je ponudio nešto više od 400 miliona evra. Iako je reč o spašavanju, to bi zapravo bio priličan popust budući da je pre godinu dana taj lanac bio procenjen na 2,7 milijarde evra, piše Financial Times, a prenosi novac.hr.

Fridmanova kompanija LetterOne (L1) već poseduje 29 posto Dia-e, a milijarder bi ostatak hteo da kupi za 0,67 eura po deonici, što je gotovo 85 posto jeftinije u odnosu na cenu po kojoj je platio svoj postojeći udeo.

U međuvremenu je Dia ostao bez članice Uprave, direktor kompanije čak je dvaput smenjivan, predviđanja o zaradi su prepravljana, dividenda je potonula, a zbog duga se srozao na kategoriju ‘smeća’. Protekle je godine španski Dia izgubio vrtoglavih 90 posto tržišne vrednosti, pa je zabeležio 1,4 milijarde evra neto gubitka.

Samo nakon objave ove vesti, deonice španskog lanca skočile su više od 70 posto. Za pad popularnosti trgovačkog lanca s više od 7.400 prodavnica širom Španije, Portugala, Brazila i Argentine, krivi se veća štedljivost potrošača nakon izlaska iz krize. Uz to, Dia se nikad nije prilagodio novim trendovima pa su ga prestigli lanci poput Mercadone i Lidla.

Izvor: Finantial times/novac.hr

Foto: Pixabay