SAD zabranjuju dolaske kineskih aviokompanija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa najavila je da će zabraniti dolazak kineskih aviokompanija u Sjedinjene Američke Države, u eskalaciji trgovinskih i putnih napetosti između dve zemlje.

Ministarstvo saobraćaja Sjedinjenih Država saopštilo je da će od 16. juna obustaviti putničke letove četiri kineske aviokompanije u SAD.

Odluka je odgovor na to što Kina nije dozvolila američkim aviokompanijama Junajted erlajns (United Airlines) i Delta erlajns (Delta Air Lines) da ove nedelje ponovo počnu da lete u Kinu. Njihovi letovi su prekinuti ranije ove godine kao odgovor na pandemiju korona virusa koja je izbila u kineskoj provinciji Vuhan.

Američko Ministarstvo saobraćaja je navelo da Kina krši dogovore između dve zemlje koji se odnose na letove uzajamnih aviokompanija.

U saopštenju se dodaje da će se nastaviti razgovori sa kineskom sstranom u nastojanju da se osigura da i američke i kineske aviokompanije „mogu u potpunosti da ostvaruju svoja bilateralna prava“.

U međuvremenu biće dozvoljeno kineskim aviokompanijama da imaju isti broj redovnih putničkih letova koliko kineska vlada dozvoli američkim kompanijama. Navedeno je da bi predsednik Donald Tramp mogao da sprovede to naređenje pre 16. juna.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay