Šalter je i dalje mnogo popularniji od interneta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Od početka godine u Srbiji osnovana su 9.902 nova preduzeća, što je rast od 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, međutim, svega tri procenta preduzetnika je svoje firme registrovalo elektronskim putem iako im Agencija za privredne registre (APR) pruža tu mogućnost.

Kako prenosi „Politika“, podaci ukazuju na to da se građani i dalje najčešće odlučuju da prošetaju do APR-a, čekaju na šalteru ali i da papire za registraciju pošalju poštom, iako im je registracija preko interneta jeftinija 30 odsto.

Oko 78 odsto preduzetnika svoje registracione prijave za osnivanje podnelo je lično, dolaskom na šalter u beogradsku kancelariju i 13 organizacionih jedinica APR-a ili preko jedne od 135 opštinskih kancelarija s kojima APR ima saradnju. Poštom je prijave poslalo 19 odsto budućih preduzetnika, dok je svega tri procenta preduzetnika podnelo elektronsku registracionu prijavu.

U Agenciji za privredne registre kažu da je potrebno vreme da ova usluga zaživi budući da se primenjuje tek šest meseci.

– Većina njih nema elektronski potpis i nije sklona plaćanju karticama preko interneta. To je pokazala naša anketa koju smo sproveli među preduzetnicima. Zanimljivo je da je bilo i onih koji su rekli da su informisani o postojanju elektronskog servisa, ali im ne predstavlja problem da dođu na šalter jer je procedura jednostavna i PIB dobijaju za jedan dan – kažu u APR-u.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay