Samsung: Povlačenje Galaxy Note 7 koštaće više od pet milijardi dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Kompanija “Samsung elektronik” saopštila je danas da će povlačenje telefona “Galaxy Note 7” koštati oko tri milijarde dolara tokom tekućeg i narednog kvartala, što ukupan trošak povećava na 5,3 milijarde dolara.

Samsung je ranije ove nedelje već smanjio planiranu dobit za 2,3 milijarde dolara, iznos koji može da ugrozi celokupan poslovni dobitak. U tu sumu nisu uračunati troškovi prvog povlačenja pametnog telefona “Galaxy Note 7”, navodi agencija AP.

Najveći proizvodjač pametnih telefona na svetu ima dovoljno kapitala da apsorbuje šok koji je usledio posle povlačenje telefona.

Menadžment procenjuje da će generisati prihod od 4,6 milijarde dolara operativnog prihoda u trećem kvartalu ove godine.

Analitičari prognoziraju da se najveći profit može očekivati od Samsungovih kompanija koje proizvode napredne ekrane i poluprovodnike.

Rukovodstvo kompanije je najavio da će napraviti značajne promene u procesima osiguravanja kvaliteta.

Južnokorejska kompanija Samsung saopštila je da trajno prekida proizvodnju pametnog telefona “Galaxy Note 7” zbog bezbednosti kupaca.

Samsung je počeo da povlači taj model telefona pošto su se neki od njih zapalili tokom punjenja, verovatno zbog problema s litijumskom baterijom.

Kupci su mogli da zamene telefone za nove, ali je bilo slučajeva da su se ti novi zapalili, zbog čega je Samsung saopštio da u celini prekida prodaju tog modela.

Vlasti u SAD i Južnoj Koreji istražuju zašto su se zapalili i zamenski telefoni “Note 7” s bezbednijim baterijama.

Da li Samsung čeka sudbina Nokije i Blekberija?


Samsung Srbija: Zamenite Galaxy Note 7


Izvor: Beta

Foto: Beta/AP