Samsung u Indiji otvara najveću fabriku pametnih telefona

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Južnokorejski proizvođač pametnih telefona, Samsung, otvara najveću fabriku na svetu za proizvodnju mobilnih telefona u predgrađu Nju Delhija, glavnog grada Indije, prenosi Blumberg.

Ovako velika fabrika pomoći će Samsungu da odgovori na veliku potražnju u zemlji s 1,3 milijarde stanovnika u kojoj postoji svega 425 miliona korisnika pametnih telefona, izjavio je za Blumberg Fasial Kawoosa iz CyberMedia Researcha.

Ovo je deo inicijative „Make in India“, kojom indijski premijer Narendra Modi nastoji da privuče kompanije da svoja postrojenja grade upravo u Indiji, kako bi ojačao domaću proizvodnju.

Indija je tako u prošloj godini privukla 62 milijarde dolara stranih investicija, što je dosad najveći iznos za ovu azijsku zemlju.

Indijsko tržište pametnim telefonima naraslo je 14 posto prošle godine, s ukupno 124 miliona isporučenih primeraka.

Nova fabrika se prostire na otprilike 14 hektara zemljišta, imaće kapacitet za proizvodnju 120 miliona pametnih telefona godišnje, a proizvodiće sve od jeftinijih modela koji će koštati manje od 100 dolara, pa do skupocenog Galaxy S9.

Inače, prema Blumbergovim podacima, Indija je prošle godine prestigla Sjedinjene Američke Države i tako postala drugo najveće tržište pametnih telefona na svetu.

Izvor: SEEbiz

Foto: Beta/AP