Santander kupio Banko Popular za jedan evro

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP Manu Fernandez

Evropski zvaničnici objavili su danas da je španska Banko Popular, koja je na ivici bankrota, prodata banci Santander za jedan evro.

Evropka centralna banka (ECB) ocenila je juče da je španska Banko Popular, čije akcije su se sunovratile na berzi, u bankrotu ili da će verovatno biti u bankrotu, prema članu 18 ; evropskog Jedinstvenog mehanizma za rešavanje problema u bankama (SRM), saopštila je ECB čije sedište je u Frankfurtu.

Ovo je prva odluka tog tipa za Evropsku centralnu banku koja nadgleda evropski bankarski sistem.

“Znatno pogoršanje likvidnosti banke poslednjih dana dovelo je do toga da banka u bliskoj budućnosti ne bi bila u stanju da otplati svoje dugove i poštuje druge dospele obaveze”, navela je Evropska centralna banka.

Tada je informisan Jedinstveni mehaizam koji je usvojio plan za prodaju Banko Popular banci Santander.

Sedma banka po kapitalizaciji Banko Popular i dalje pati pod teretom takozvane toksične imovine, nagomilane tokom krize s nekretinama 2008. kada je konfiskovala imovinu pojedinaca ili firmi koji nisu mogli da otplate kredite.

Banka koja je već mesecima u teškoćama izgubila je polovinu svoje kapitalizacije za nedelju dana na berzi u Madridu. Akcije banke su u utorak vredele 32 evro santima.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP Manu Fernandez