Sberbanka podnela prijavu protiv Ivice Todorića

PinterestFacebookTwitterShare

Ruska Sberbanka podnela je krivičnu prijavu protiv Ivice Todorića za koga tvrde da je prikrivao finansijsko stanje Agrokora pre nego što su mu odobrili kredit od 100 miliona evra.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, taj kredit odobren je radi stabilizacije situacije. Tri četvrtine iznosa otišlo je na plaćanje dobavljačima, 21 milion na porez i četiri miliona na plate zaposlenih. Rusi su nezadovoljni statusom kredita, koji nije dobio prvenstvo u naplati, a prijavu nisu želeli da komentarišu.

U utorak su iz Agrokora pozvali dobavljače da daju izjavu o nameri učešća u finansiranju koncerna uz isporuku robe odnosno pružanje usluga u vrednosti do najviše 50 miliona evra.

U Agrokorovom saopštenju ističe se kako je ta kompanija 8. juna 2017. godine sklopila ugovor o najstarijem kreditu, kojim je predviđena i tranša kredita u iznosu od najviše 100 miliona evra, od kojih će se 50 posto koristiti za refinansiranje starog duga, a 50 posto za potrebe tekućeg poslovanja. U tom kreditu, navodi se, kao davaoci kredita mogu da učestvuju dobavljači Agrokora i njegovih povezanih društava uz istovremenu isporuku robe odnosno pružanje usluga. Hrvatsko udruženje poljoprivrednika je ovaj poziv ocenila kao nezakonit.

Izvor: BIZLife/N1