Si Đinping “otvara” kinesko tržište

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP_Michel Euler

Kineski predsednik Si Đinping obećao je tokom posete Španiji da će poboljšati zaštitu intelektualne svojine i više otvoriti kinesko tržište.

“Kina će uložiti napore za veće otvaranje prema spoljašnjem svetu. Uložićemo dosta napora da olakšamo pristup kineskom tržištu, poboljšamo uslove investiranja i pojačamo zaštitu intelektualne svojine”, rekao je Si u Parlamentu Španije, dva dana pre samita Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja G20 u Argentini.

Trgovinski rat između SAD i Kine će biti jedna od glavnih tema samita, a na marginama tog skupa Si će se sastati sa američkim kolegom Donaldom Trampom.

Kina je pod sve većim pritiskom SAD otkako je Tramp uveo kaznene carine na kinesku robu vrednu 250 milijardi dolara, tvrdeći da Peking nanosi štetu američkim kompanijama krađom ili vršenjem pritiska na njih da otkriju svoje tehnološke tajne u zamenu za pristup tržištu.

Peking je uveo recipročne mere, ali Vašington preti novim kaznenim merama carinom na kinesku robu od 267 milijardi dolara, ako se ne nađe rešenje.

Kineski predsednik je upozorio i na neizvesnost i nestabilnost bez presedana s kojima se svet suočava.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP_Michel Euler