Si upozorava: U trgovinskom ratu nema pobednika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP_Thomas_Peter

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je na opasnosti od protekcionizma koji ako je ocenio može da zada „težak udarac“ svetskoj trgovini.

„Unilateralizam i protekcionizam rastu i zadaju težak udarac multilateralizmu i multilateralnoj trgovini. Suočeni smo s izborom između saradnje i konfrontacije“, rekao je Si na otvaranju godišnjeg samita BRIKS u Johanesburgu. U toj grupi su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Kineski predsednik je rekao da treba odbaciti trgovinski rat jer u njemu niko ne bi bio pobednik.

Poslednjih meseci predsednik SAD Donald Tramp je ušao u sukob sa svojim glavnim trgovinskim rivalima na čelu sa Kinom, Evropskom unijom i Rusijom, koje je nazvao svojim neprijateljima zbog trgovine koju smatra da se vodi na štetu SAD.

Tramp je optužio Kinu da pribegava „zlonamernim“ taktikama u svojoj trgovini, u jeku napetosti oko uvođenja uzajamnih carina. Tramp, koji je ranije optužio Kinu za nelojalnu praksu, napisao je na Tviteru da se Kina namerno usmerila na američke poljoprivrednike s uzvratnim carinama zato što zna da ih on „voli i poštuje“.

Si je rekao da sadašnji međunarodni poredak nije savršen, ali da ga ne treba odbaciti dok je „zasnovan na pravilima, ima za cilj da bude ravnopravan i nastoji da dođe do rešenja u kojima svi pobeđuju“.

Trampova vlada preti da uvede kaznene carine na sav kineski uvoz koji je iznosio 500 milijardi dolara 2017. godine.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP_Thomas_Peter