Sindikalac: Tek SVAKI ČETVRTI se zaposli za stalno

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Srbiji se svaki četvrti zapošljava na neodređeno vreme, dok su ostali u volonterskom ili ugovornom odnosu, izjavio je u Kragujevcu predsednik Sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković.

Istakao je, pritom, da je osnovni problem svih sindikata, pa i „Nezavisnosti“, da pruže radno-pravnu, socijalnu, političku zaštitu svim radno angažovanim, a ne samo zaposlenima.

Lider „Nezavisnosti“ ocenio je da su mnogi zaposleni u prekarnom položaju, angažovani su u sivoj zoni, ali i oni koji rade ne znači da su obezbedili pristojnu egzistenciju.

U fokusu pažnje sindikata, prema rečima Stojiljkovića je i problem dostojanstvenog rada, a to je, kako je naveo, rad koji je plaćen na vreme, pristojno i rad koji je osiguran, pokriven ugovorima i bezbedan.

Stojiljković je naveo da su masovni slučajevi u Srbiji da kada sindikati jedinstvenije uđu u štrajk stvar se završi tako što se formira neki prodržavni ili direktorski sindikat. Kazao je i da u tim slučajevima izađu i visoki državni funkcioneri sa pričom da je štrajk politički instruiran, a da nemaju nijedan dokaz za to.

S druge strane, sindikati gube poverenje zato što se ne vidi dovoljno njihov uspeh i jedinstvo, ali pre svega zbog toga što su procenjeni kao organizacija koja je potrebna, ali nije naročito moćna, rekao je Stojiljković i ukazao i na problem diskriminacije po osnovu sindikalne i političke pripadnosti koja je „visoko pozicionirana“ u svim istraživanjima diskriminacije u procesu rada i zapošljavanja.

Predsednik UGS „Nezavisnost“ kazao je jda se do kraja ove godine očekuju zakoni o Socijalno-ekonomskom savetu i o štrajku, a Zakon o radu do kraja 2021. godine.

U susret izborima, Stojiljković je zaključio da socijalnih zahteva i politika „nešto nema naročito na političkim agendama“.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay