Sindikat Sloga: Izmene Zakona o radu su neviđeni bezobrazluk

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su danas da najavljene izmene Zakona o radu, koje će kako se navodi, omogućiti poslodavcima da proveravaju razloge zbog kojih zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ako uoče zloupotrebe, predstavljaju „neviđeni bezobrazluk koji za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i kada su bolesni“.

Navodeći da i važeći Zakon o radu uređuje tu materiju, Sloga je ocenila da je „sasvim nejasno“ šta se tim izmenama želi postići, „osim da se radnici drže u nekoj vrsti konstantnog straha od gubitka posla i da se ne bune kada su bolesni“.

„Smatramo da se u izmenama zakona najavljenim za 2019. godinu kriju još gore stvari po pitanju radnih prava i da će srpski radnik uskoro raditi po modelu azijskog kapitalizma i njihovih uslova rada koji su daleko lošiji od standarda koji se primenjuje u Evropi“, stoji u saopštenju.

Izražavajući sumnju da će izmene zakona biti usvojene na „oktroisani način, bez kvalitetne javne rasprave“, Sloga je zatražila da stručna javnost učestvuje u izradi predloga izmena Zakona o radu.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay